Jeg er klar: https://madenimitliv.dk/risalamande-kage
Ingredienser
Kiksebund
- 75 gr smør (smeltet)
- 150 gr bastognekiks eller brunkager (digestive og vaniljekranse kan også bruges)
Risalamande
- 3 blade husblas
- 1 vaniljestang (eller 2 tsk vaniljesukker
- 4 spsk sukker (eller efter smag)
- 500 gr kold risengrød (lidt mere eller mindre spiller ingen rolle)
- 3 dl piskefløde
- 75 gr smuttede mandler (grofthakkede)
Kirsebærgelé
- 4 blade husblas
- 2½ dl kirsebærsauce
- ½ dl vand
Desuden
- 50 gr hvid chokolade
- evt. brændte mandler
- guldstøv
Fremgangsmåde
- Knus småkager/kiks til fint rasp og rør dem sammen medsmeltet smør.
- Læg et stykke bagepapir i klemme i bunden af en springform (ca18-20 cm) og pres kikseblandingen ud i bunden af formen.
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Halver vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas kornene ud i en smule af sukkeret, så de adskilles. Rør vaniljesukker og det resterende sukker ud i den kolde risengrød.
- Kom husblas i en lille skål samme med 2-3 spsk af fløden. Varm skålen i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Man kan også smelte husblas og fløde over vandbad.
- Pisk resten af fløden til skum og vend det i risengrøden.
- Rør 1 spsk af risengrødsblandingen ud i den smeltede husblas. Gentag med 2-3 spsk, indtil husblassen er nogenlunde afkølet. Vend derefter husblassen over i risengrødsblandingen og rør godt rundt. Tilsæt hakkede mandler og smag til.
- Læg kageplast (eller en strimmel bagepapir) i kanten af springformen og fordel risalamanden ovenpå kiksbunden. Sæt kagen på køl i minimum 4 timer.
Kirsebærgelé.
- Udblød husblas i koldt vand.
- Kom kirsebærsauce og vand i en gryde og varm det op. Saucen behøver ikke koge, men den skal være varm nok til, at husblassen kan smelte.
- Kom husblassen direkte ned i den varme kirsebærsauce. Rør rundt så husblassen smelter. Stil herefter saucen på køl i 10-15 minutter, indtil den er lillefingervarm.
- Hæld forsigtigt kirsebærsaucen ovenpå risalamanden. Sæt kagen på køl i 2-3 timer.
- Ved servering fjernes springform og kageplast forsigtigt fra kagen.
- Smelt hvid chokolade over vandbad eller i mikrobølgeovn og pynt kagen med tynde striber af chokolade, brændte mandler og evt. guldstøv.
- Kagen kan holde sig i 2-3 dage og kan med fordel laves dagen i forvejen. Den er ikke fryseegnet.